Életmód

Különös bérleti történet Ausztriából

Az osztrák lapokban több kört is futott egy bizonyos Lorenzo esete, aki, mivel több hónapos külföldi körútra indult, ki akarta adni a lakását albérletbe. Meg is hirdette a helyet az egyik közismert hirdetési portálon, és egy nő jelentkezett, hogy őt érdekelné a lehetőség.

A részletek megbeszélése után a nő rom hónapra ki is vette a lakást, majd Lorenzo átadta a kulcsokat. A végleges szerződés aláírására közvetlenül csak az utazás előtt került sor, amikor Lorenzo a helyszínre érkezve már gyanús jeleket észlelt. A lakás ajtaját egy ismeretlen férfi nyitotta ki, be volt sötétítve, és a levegőben fűszag terjedt.

Mivel ekkor más késésben volt, a bérletet kiadó gyorsan aláírta a szerződést, majd elutazott.

Számos hívás érkezett a szomszédoktól

Az utazás azonban nem volt gondtalan. Lorenzo egyre-másra kapta a telefonokat az épületben élő többi lakótól, hogy ismeretlen férfiak járnak be a lakásába. Emellett furcsa zajok szűrődtek ki onnan, amit már a lakók is megelégeltek.

Mint kiderült, a lakást kibérlő hölgy légyottokat szervezett az épületbe a klienseivel, és ezért volt akkora forgalom nála. Mint kiderült, ráadásul Lorenzo ki sem tud ugrani a szerződésből, mivel fixen három hónapra adta ki a lakást, amiben nem kötötte ki, hogy mire szabad vagy mire nem szabad felhasználni.

Az esetből tanulva legközelebb már egyrészt jobban meg fogja szűrni az érdeklődőket, másrészt komoly kizárásokat fog beletenni az albérleti szerződésbe. Ausztriában a fenti eset egyáltalán nem példa nélküli, mivel az albérleti piac jól szabályozott, és a megkötött szerződéseket mindkét fél részéről illik komolyan venni. Ha nem így történik, annak gyorsan bíróság lehet a vége, ahol a nem teljesítő felet súlyos bírság mellett kötelezik a szerződésben foglaltak betartására.

Forrás: SV

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük