Egészség,  Életmód

Sétálás – a sportolás helyettesítője?

A kalóriák égetése és maga a fogyás csak komoly fizikai gyakorlatokkal érhető el (szaladás, tornák vagy bizonyos izomcsoportok edzése), de a sétálás is segíthet megtartani testsúlyunkat, szívünk egészségét és növeli energia szintünket.

Egyszerű sétálás előnye

  • Megelőzhetjük a magas vérnyomás és egyes keringési megbetegedéseket.
  • Edzi és megerősíti az izomzatot és csontrendszert
  • Erősíti az immunrendszert, a memóriát, egyensúlyozó és koordinációs képességeinket
  • Csökkenti a stressz és a feszültséget
  • Javíthatja alvási problémáinkat

Tegyük intenzívebbé a sétát

Ha komolyabb sétát tervezünk, megnövelhetjük a sebességünket, igy a szív is jobban dolgozik. De, akár speciális súlyokkal ellátott mellényt is felvehetünk, melyek intenzívebbé tegyék a járást, ám a súlyok összessége ne haladja meg testünk 5-1ö%-át. Ha lehetőségünk van rá, válasszunk egy dombos helyet és arra sétáljunk fel.

Hogy ténylegesen lássunk eredményt, fontos, hogy rendszeresen sétáljunk hosszabb ideig.

Ne felejtkezzünk meg a „sportfelszerelésünkről” sem: válasszunk kényelmes sportcipőt, melyek megfelelő támaszt biztosítanak a lábnak és rugalmas talpa felfogja a sokkokat. Ruházatunk is könnyű legyen, vízálló és megfelelően szigeteljen hűvös időben.  Legyünk figyelmesek arra is, hogy merre járunk, kerüljük az egyenetlen vagy csúszós utakat, igy elkerülve a baleseteket.

Mielőtt nekikezdnénk a komoly járásnak, 1ö percig melegítsünk be laza járással. A szessziót ugyanígy 5-1ö perces lassú járással zárjuk azért, hogy „lenyugodjon” a szervezet és izomzat.

Próbáljunk meg változtatni az útvonalainkon, ha lehetőség van rá, ne legyen unalmas a séta. Még jobb, ha van valaki, aki szívesen elkísér ezen sétákra, akár házi kedvencünkkel is.

Szellemileg is előnyös a séta, kikapcsolódhatunk a mindennapi zűrzavarból, megcsodálhatjuk a természet szépségeit. Néhány légzési gyakorlatokat is végezhetünk, ami segít a megnyugvásban, a tüdők szellőztetésében és a vérkeringés serkentésében.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük