Egészség,  Életmód

Veteményeskert az erkélyen

Egy friss bazsalikomlevél vagy egy ízletes paradicsom bármikor jól jön, főleg a nyári időszakban amikor bőven van zöldség és gyümölcs. Ám ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy 100%-os bió és mindig friss termékeket fogyasztunk, elkezdhetjük mi magunk termeszteni őket.

Na de mi van, ha panellakásban lakunk, és nem áll veteményeskert a rendelkezésünkre? Semmi pánik, ha van egy kis teraszunk, vagy akár ablak mellett hely, cserepekben is termeszthetünk néhány kisméretű zöldséget.

Lássunk pár tippet:

  1. Válasszunk egy föld-mixet: a hagyományos föld mellett, használjunk faforgácsot vagy kavicsokat a növények vízelvezető képességének elő segítése érdekében.
  2. Öntözzük rendszeresen főleg akkor, ha közvetlen napsütés éri őket.
  3. Szüreteljünk mihelyt termésünk van, nem szeretnénk, ha madarak vagy egyéb bogarak kárt tennének a friss zöldségekben.

A teraszon való termesztésre a legalkalmasabb a paradicsom, retek, paprika, zöldhagyma, bab vagy petrezselyem és más ízesítéshez használt zöld levelű termesztése hisz nem csak maga a növény kisméretű, de annak termése is.

Mielőtt belekezdnénk a kertészkedésbe, vegyünk figyelembe néhány szempontot

  1. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a lakók egyesülete megengedi a kertészkedést – ez a helyzet felmerülhet akkor, ha például közös teraszunk van, vagy építkezési/esztétikai szempontból tiltott.
  2. Elbírja a teraszunk a földdel teli cserepeket? Még inkább, ha agyag vagy egyéb nehéz anyagból készültek.
  3. Figyeljük meg a teraszunk elhelyezkedését: ha például északra néz, akkor a kevés fény miatt nagy valószínűséggel nem lesz termésünk. Ha ellenkezőleg, végig napfényben „fürdünk” vigyázzunk, hogy ne károsodjanak a növények a túlzott nyári meleg miatt. Ugyanez vonatkozik a szélre is – túl erős szélnek kitéve a növények hamar kiszáradhatnak.
  4. Ha nem áll túl sok hely a rendelkezésünkre, akkor a függőleges kert lehet a legjobb megoldás. Akasszuk a falra a könnyebb cserepeket, vagy futtassuk fel a bab indáit egy spárga hálón.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük