univerzális távirányító
Technológia

Miért olyan keresett az univerzális távirányító?

Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenhez használunk távirányítót, annyira beépült már a mindennapjainkba. Szinte mindent ezzel tudunk irányítani.

Persze mindenkinek a televízió távirányítója jut először az eszébe, de ezzel irányítjuk a videót és a házimozi rendszerünket is, az önműködő kapukat, ajtókat, ablakokat, redőnyt. A kocsinkat is ezzel nyitjuk-zárjuk, a klímát is ezzel kapcsoljuk, állítjuk be. A gyerekek kedvelt játéka, a távirányítós autó is ezzel működik.

Kényelmes a használata, mert nem kell felállnunk ahhoz, hogy bekapcsolhassunk egy készüléket, nem kell kiszállnunk az autóból, ha a garázsba szeretnénk bejutni. Sőt, már a kaput is ezzel nyitjuk ki.

Miért jó az univerzális távirányító?

Azért, hogy ne kelljen elvesznünk a távirányítók dzsungelében, nem kell minden egyes dologhoz külön-külön távirányítót használnunk. Kapható az úgynevezett univerzális távirányító is, mellyel több dolgot is vezérelhetünk egyszerre, ha a megadott kódokkal megtanítottuk.

Ebben az esetben csak azt kell tudnunk, hogy az egyes irányítani kívánt eszköznek mi a kódszáma, és máris bekapcsolhatjuk pl. a házimozi rendszerünket.

Az univerzális távirányítónak nemcsak az az előnye, hogy több készüléket is működtethetünk vele. Az is komoly plusz, hogy amennyiben az eszközhöz eredetileg kapott távirányítónk felmondja a szolgálatot, akkor egy univerzális távirányítót megtaníthatunk az adott készülék irányítására.

Az is előfordulhat, hogy azt a fajta távirányító, melyre nekünk szükségünk van, már nincs gyártásban. Az univerzális távirányítók ára ráadásul sokkal kedvezőbb, mint az eredeti gyárié.

Az univerzális távirányítók egy része egy adott gyártóhoz kapcsolódik, azaz a gyártó különféle termékeinek irányítására szolgál, erre vannak beprogramozva. Másik részük bármely gyártó készülékének irányítására is képes, ezeket azonban nekünk kell programozni az adott készülékek irányításához.

A fentiekből már jól látható, hogy miért van akkora kereslet ezen univerzális eszközök iránt. Az is biztosan kijelenthető, hogy még jó ideig velünk lesznek, mivel egyre több berendezést szeretnénk egyre kényelmesebben vezérelni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük