Egészség,  Technológia

Miért jó dolog egy esővízgyűjtő?

Az esővízgyűjtő egy kiváló eszköz arra, hogy a vízszámlánkat csökkentsük, és felhasználjuk az égből hulló csapadékot a locsolásra. A módszer sokféle előnnyel rendelkezik, a költségek kézben tartásán kívül pedig az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

Hogyan lehet összegyűjteni az esőt?

A legegyszerűbb esővízgyűjtő rendszer összeállításához szükségünk lesz egy ereszcsatornára, egy szűrőre, egy víztartályra, egy rövid tömlőre és a rögzítőelemekre. Érdemes megfontolni, mennyi vízre lesz szükségünk, hiszen az csak rajtunk múlik, hogy hány darab esővízgyűjtőt állítunk munkába.

Maga a tartály többféleképpen is elhelyezhető. A földbe ásható esővízgyűjtő rendszeren nagyon sok vizet tudnak tárolni, de hátrányuk a nagy helyigény. Arra is ügyelni kell az esetükben, hogy általában nem terhelhetők, ezért nem lehet ráhajtani autóval vagy nem lehet fölöttük nehezebb dolgokat elhelyezni.

A klasszikus esővízgyűjtő tartályok azonban közvetlenül az ereszcsatorna közelébe állíthatók, ezeknél a csatorna alján vagy annak oldalában is készülhet kivezetés. Ha az eresz rövidebbre van vágva, akkor csak alá kell forgatni a tartály, majd miután az megtelik, a többlet esővizet felszívja a föld.

Ha a csatorna oldalába van vágva egy kis ablak, arra általában nyitható-csukható terelőelemet lehet helyezni, és ennek megnyitásakor az az esővízgyűjtőbe érkezik a csapadék.

Természetesen vannak speciális, sokféle funkciót ismerő esővízgyűjtő rendszerek is, de ezek többségét otthoni körülmények között nem éri meg felszerelni.

Mire kell figyelni az esővízgyűjtő rendszernél?

Egy esővízgyűjtő tartály nagyon nem igényel karban tartást, néha ki kell önteni belőle a felgyűlt és leülepedett dolgokat. Ha hosszabb ideig vizet tárolunk benne, akkor arra figyelni kell, hogy könnyen a szúnyogok tenyészhelyévé válhat, ilyenkor speciális tablettát dobhatunk bele, ami nem rontja a víz minőségét, de megöli a lárvákat.

Egy gyakori probléma még szokott lenni az ilyen tartályokkal, hogy a Magyarországon elterjedt palatetőknél nem érdemes használni őket. Ezek ugyanis sokszor azbesztet tartalmazhatnak, így kerülni kell a víz begyűjtését.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük