fiatal pár
Életmód

Hatékony eszköz a családi szennyestől való megszabaduláshoz

Bizonyára neked is ismerősen hangzik a Netflix a Szex, szerelem és ami még kell című sorozata, amelynek ötödik epizódjában mutatták be a családállítás metódusát. Ha még nem láttad, akkor ajánljuk, hogy mielőbb nézd meg. Hiszen ez az epizód tökéletes bemutatóként szolgál arról, hogy hogyan is zajlik egy ilyen csoportos ülés.

Családállítás módszere

Ez a holisztikus gyógymód különbözik a coaching vagy a párkapcsolati tanácsadás megközelítésétől, és figyelemre méltó a hatékonysága a probléma gyökerének megtalálásában.

Rávilágít arra, hogy a küzdelmeink gyakran nem csupán a nevelés következményei, hanem a nagyszülők neveltetése és a család körüli események is közrejátszhatnak. Reflektorfénybe helyezi azt a tudattalan módot, ahogyan hordozzuk és állandósítjuk a családunk terheit, hogy mielőbb rádöbbenjünk erre. Így esélyt kapunk, hogy megtörjük a körforgást.

Története

A családállítás elméletét Bert Hellinger német terapeuta dolgozta ki. Serdülőként a Hitlerjugend találkozóira kellett volna mennie, de ehelyett gyakran egy katolikus szervezetnél töltött időt. A Gestapo a nép ellenségeként sorolta fel, és csak akkor menekült meg a zaklatásuk elől, amikor behívták. Nem sokkal ezután katolikus pap lett, és misszionáriusként dolgozva megfigyelte, hogy a zulu nép hogyan oldja meg a családból eredő problémákat. Ez az impulzus pedig beépült az elméletének későbbi kidolgozásába.

Hogyan működik?

A családállítás egy rövid beszélgetéssel indul, amelynek során a facilitátor igyekszik megérteni azt a tényezőt, amely a pácienst arra késztette, hogy részt vegyen a foglalkozáson. Miután képet kap arról, hogy hol gyökerezik a probléma, a nagyobb családi rendszerre fókuszálva kezd el kérdezősködni.

Ezt követően a páciens kiválasztja a csoport többi tagja közül, hogy kik fogják ideiglenesen eljátszani az édesanyját, édesapját, főnökét stb. Így a családjáról vagy a munkahelyéről alkotott kép lényegében 3D-ben jelenik meg előtte. Olyan új tényezőkre lesz figyelmes, amelyekről nem is tudta, hogy relevánsak lehetnek. A munkamenet pedig általában azzal ér véget, hogy megtalálásra kerül az a konfiguráció, amely helyreállítja a rendet a páciens életében.

Ha te is szeretnél betekintést kapni abba, hogy a családodon belüli minták hogyan formáltak téged, vagy azt reméled, hogy a jövőben pozitív változásokat fogsz elérni a kapcsolataidban, a családállítási foglalkozás nagyon hasznos lehet számodra.

A fenti információkhoz Orosz Balázs weboldalán találtunk ötleteket.

Orosz Balázs párterapeuta, life coach, családállító

Cím: Szeged, Jósika u. 7, 6722

Telefonszám: +36302892348

Google profil

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük