Életmód

Mit vigyünk magunkkal síelni?

Szép havas hegycsúcsok, szikrázó napsütés, ropogós friss hó! Mindenkinek ez jut eszébe, ha síelés jön szóba. Mára már rendkívül népszerű rekreációs sportággá alakult a sí, mint sport. Teljes régiók készülnek fel a szezonális turisták igényeire. Nézzük most meg, hogy mikre lesz szükségünk, ha síelni indulunk.

Síruha

Fontos, hogy jól szigeteljen, melegen tartson, és ne ázzon át. Praktikus, ha valamilyen élénk színt választunk. Így biztosan észrevesznek és kisebb a balesetek veszélye.

Síléc

A síléc már kicsit bonyolultabb. Különböző fajta lécek vannak, különböző síelési stílusokhoz.
Mikor lécet veszünk vagy bérlünk fontos, hogy olyan lécet válasszunk, ami az állunkig ér. Mindig figyeljünk arra, hogy a léc éle elég éles legyen, hogy megtartson minket a havas – jeges terepen. Vigyázzunk azonban, hogy nehogy elvágjuk vele a kezünket.

Síbakancs

Mivel egész nap ebben vagyunk, ezen állunk és ez tartja a lábunkat síelés közben, ez az eszköz nélkülözhetetlen.  Figyeljünk arra, hogy kényelmes legyen, de ne lötyögjön hanem biztonságosan tartsa a lábat.

Sízokni

 Bele sem gondolnánk elsőre, de nagyon fontos egy megfelelő pár sízokni beszerzése mielőtt útnak indulnánk. Fontos, hogy a térdünkig felérjen, így nem tudja felsérteni a síbakancs. Mindig megfelelő, méretűt vagy kicsit szűket válasszunk, ugyanis ha a lazább sízokni begyűrődik a bakancsban, rendkívül kényelmetlen lesz a síelés, folyton megállni, megigazítani pedig nem kellemes.

Kesztyű

 Még ha szép napsütéses időt is sikerül kifognunk, a magas hegyek között nagyon hideg a levegő. A menetszél ellen egy jó pár síkesztyűvel tudunk felkészülni.

Bukósisak

Testünk egyik legfontosabb része a fejünk. Fontos ezért, hogy síelés közben is védjük. Bármikor összeütközhetünk valakivel, vagy éppen eleshetünk.

Síszemüveg

Legfőképpen a szembe jövő menetszél miatt fontos síszemüveget viselnünk. De az is fontos szempont, hogy sokszor a nap úgy verődik vissza a fehér hóról, hogy teljesen elvakít minket. Máskor pedig a ködben segít jobban látni. Ha tehetjük, válasszunk narancssárga lencsés szemüveget.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük