Egészség,  Életmód

A mászás különböző formái

A mászásnak, mint sportnak számos különböző ága van, és négy fő területre oszthatjuk fel:

  • bouldering
  • sziklamászás
  • hegymászás
  • jégmászás

Bouldering

Ez során sziklákat, tömböket vagy beltéri falakat mászhatunk. Innen ered a neve is (boulder – sziklatömb). Egy ilyen fal magassága maximum hat méter. Mászás során itt a mászó nincsen kibiztosítva, hanem szabadon mászik. A sérülés elkerülését vastag, a fal alá helyezett szivacsokkal érik el. Illetve ha még biztonságosabban szeretnénk érezni magunkat, megkérhetjük egy társunkat, hogy álljon mögénk és csillapítsa az esést. Ezt angolul spottinknak hívják.

Felszerelés: mászócipó, magnézia.

Sziklamászás

Ez a fajta mászást mind beltéri, mind kültéri helyszíneken végezhetjük. Jellemzően, a sport két résztvevőt igényel. Egy személy bekötve mászik a falon, míg a partnere a földön biztosítja a kötéllel.

Felszerelés: kötél, mászócipó, beülő, karabiner, biztosító eszköz, bukósisak, magnézia (por vagy folyadék a kéz csúszóssága ellen).

Hegymászás

A hegymászás hegyvidéki területeken zajlik. Ez a sport nem csak magából a mászásból áll, hanem túrázásból is. Sokszor fel kell túráznunk a helyen, hogy elérhessük a megmászni kívánt sziklafal alját. Magasabb hegyeknél hóval is számolnunk kell. Egy hegymászónak sok fajta felszerelést kell magával vinnie. Ez persze attól is függ, hogy egy vagy több napos mászást tervezünk.

Felszerelés: kötél, mászócipó, beülő, karabiner, biztosító eszköz, sling, heveder, bukósisak, magnézia.

Jégmászás

Ez a mászás legextrémebb formája. Amint azt a neve is sugallja, megköveteli, hogy a hegymászók kezelni tudják a havat, a jeget vagy ezek kombinációját. Ez a fajta hegymászás nagyon veszélyes. A mászók kötelekkel biztosítják magukat hasonlóan a szikla és a hegymászáshoz. Érdekesség, hogy a mászók nem mászócipőt használnak, hanem bakancsot. Erre a bakancsra egy fém talpat szerelnek, amelyből helyes fogak állnak ki. Ezt nevezik hágóvasnak. Sajnos az időjárás változás miatt erre a sportra egyre kevesebb lehetőség van.

Felszerelés: kötél, mászócipó, beülő, karabiner, biztosító eszköz, sling, köztes, heveder, bukósisak, jégcsákány, hágóvas, meleg öltözék.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük