10 tipp az agresszív kutya megnyugtatására

Amikor a kutya agresszív viselkedést kezd mutatni, mindent meg akarunk tenni, hogy megértsük, miért agresszív, és segíthessünk rajta. Ha segíteni szeretne kutyájának az agresszív viselkedés leküzdésében, akkor a legjobb módja ennek a megfelelő kiképzés.

Igénybe veheti egy profi tréner segítségét, ha rákeres a „kutyakiképzés a közelemben” kifejezésre, és talál egy kiképzőközpontot, vagy otthon is kiképezheti kutyáját az alábbiakban említett legjobb tippek betartásával.

Az agresszív viselkedés forrásának meghatározása

Az agresszív kutyaviselkedés kezelésére irányuló minden intézkedés érvénytelenné válhat, ha nem foglalkozunk az agresszió fő okával. Számos oka lehet annak, hogy egy kutya miért mutat agresszív viselkedést, például:

Félelem

A legtöbb kutya csak akkor mutat agressziót, ha úgy érzi, hogy fél, csapdába vagy sarokba van szorítva. Azok a kutyák, amelyeknek korábban bántalmazó gazdájuk volt, szintén valószínű, hogy agressziót mutatnak.

Birtoklási vágy

Más néven „erőforrás-őrzés”. Ezt tartják a kutyák agressziójának leggyakoribb okának.

A kutya birtoklóvá válik az étel, a rágójátékok, sőt még a kutyafekhely miatt is, ahol alszik. Ha meglátja, hogy valaki vagy egy kutya közeledik a dolgaihoz, akkor morogni és ugatni kezd.

Területi agresszió

A kutyák hajlamosak ezt a fajta agressziót mutatni, amikor úgy érzik, hogy a területüket megszállták, és azt meg kell védeniük. Ez az agresszió többnyire idegenek és néha barátok ellen irányul.

Állatorvosi vizsgálat

Ha beteg vagy, könnyen közölheted a rokonaiddal vagy barátaiddal, hogy nem érzed jól magad. Ha azonban kutyákról van szó, ők nem tudnak úgy beszélni, mint mi. Ők különböző viselkedésmintákon keresztül próbálnak kommunikálni velünk.

A kutya ingerült viselkedésének egyik fő oka az lehet, hogy fájdalmat vagy kellemetlenséget érez. Éppen ezért azonnal meg kell vizsgáltatnia kutyusát az állatorvossal, amint az irritáció jeleit észleli.

Vegye igénybe egy engedéllyel rendelkező kutyaviselkedési tanácsadó segítségét

Mielőtt közvetlenül belevágna a kiképzésbe, ajánlott egy profi kutyaviselkedési tanácsadó tanácsát kérni. Egy új kutyatulajdonos nehezen értheti meg, miért viselkedik agresszívan a kedvence. Így előfordulhat, hogy nem teszik meg a megfelelő megelőző intézkedéseket.

Egy profi kutyaviselkedési tanácsadó segíthet a kutya agresszív viselkedése mögött meghúzódó okok meghatározásában. A megfelelő diagnózis révén a tanácsadó megfelelő viselkedéskezelési tervet tud kidolgozni az agresszív viselkedést kiváltó okok, például a félelem vagy a stressz kezelésére.

Adjon szeretetteljes és aktív környezetet a szőrgombócának

A szeretetteljes és gondoskodó környezet nélküli otthon káros hatással lehet kutyája mentális egészségére. A mentális és a fizikai egészség összefügg egymással, és ha az egyiket figyelmen kívül hagyjuk, a másikra is hatással van.

Az, hogy kutyájának gondoskodó környezetet biztosítson, minden gazdi felelőssége. Gondoskodjon arról, hogy kutya barátja jól táplálkozzon, és aktív élete legyen. A megfelelő gondoskodás és figyelem hiánya agresszív viselkedés kialakulásához vezethet kutyusánál.

Elővigyázatossági intézkedések az agresszív viselkedés kezelésére

Az agresszív kutyaviselkedés elleni védelemhez nem elegendő kizárólag a viselkedés módosításra hagyatkozni. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is kitörhetnek az érzelmekből, ami megnehezíti számukra az agresszivitás kontrollálását.

A kontrollálatlan agresszivitás a közelében lévő bármely személy sérüléséhez vezethet. Ez hangsúlyozza az agressziókezelési technikák szükségességét. Ezek közé a technikák közé tartoznak:

A kutya viselkedésében az agresszivitási szint mérése

Kendal Shepherd profi kutyaviselkedés-szakértő bemutatta a kutyák agressziójának szakaszait. Ez megmutatja a kutyájában jelen lévő agresszió súlyosságát.

A kutya testi jelekkel mutathatja, hogy feszültnek érzi magát. Gyakori jelek közé tartozik az orrnyalogatás vagy az ásítás, a tekintet vagy az elfordulás, valamint a kúszás.

Ha ezeket a jeleket a gazdi figyelmen kívül hagyja, a kutya az agresszió magasabb szintjére léphet, hogy megmutassa, hogy zavarban érzi magát. Ilyen lehet a merevedés, a bámulás, a morgás, vagy ami még rosszabb, a harapás.

Figyelje folyamatosan a kutyájánál a zavartság minden jelét, hogy minél előbb megoldható legyen a probléma.

Készítsen napi feljegyzést kutyája viselkedéséről

Ha naponta feljegyzi szőrös barátja tevékenységét és hangulatát, az segíthet az agresszív viselkedés kiváltó okainak azonosításában. Fontos tényezők, amelyeket fel kell jegyeznie, ha kutyusa izgatott, többek között a következők:

  • Ingerek
  • Napszak
  • Időjárás
  • Az agresszív viselkedést megelőző események
  • Az Ön válasza az agresszív viselkedésre

Az ilyen adatrögzítések segíthetnek a kutyaviselkedési tanácsadóknak abban, hogy megértsék, mi váltja ki a kutya agresszív oldalát? Ezen adatok segítségével helyes kezelési technikák fogalmazhatók meg az agresszív viselkedés kezelésére.

A szájkosár elhelyezése

Sokan a szájkosár felhelyezését a kutyára a kegyetlenség jelének tekintik. A szájkosár azonban praktikus biztonsági eszköznek bizonyulhat a kívülállók vagy a gyermekek bántásától való megóvás érdekében.

Az agresszív kutyatulajdonosok sétálni vihetik kutyájukat, miközben a szájkosár használatával kiküszöbölhetik annak kockázatát, hogy valaki megsérüljön.

A szájkosár kiválasztásakor olyan kialakítást válasszon, amely lehetővé teszi, hogy a kutyus megfelelően tudjon lélegezni, lihegni, enni és inni. 

Tartózkodjon a kutya büntetésétől

Szeretné megfékezni kutyája agresszív viselkedését?  A büntetés alkalmazása csak súlyosbítja az ilyen viselkedést.

Sokszor a kutyák félelemből vagy szorongásból mutatják az agresszivitás jeleit. Ha szóbeli vagy fizikai büntetést adunk nekik, azzal csak fokozzuk a szorongásukat, ami tovább rontja az agresszivitásukat.

Koncentráljon arra, hogy kutyája jól érezze magát, és növelje önbizalmát pozitív megerősítéssel. Engedékeny viselkedésmódosítási stratégiával az agresszív kutyaszokások megtörhetők és elkerülhetők.

Ne lépjen be a kutya komfortzónájába

Akárcsak az emberek, a kutyák sem szeretik, ha a személyes terükbe betolakodnak, amikor pihennek. Néha az új tulajdonosok agresszív viselkedéssel szembesülnek kutyájuk részéről, amikor megpróbálnak szeretetet mutatni.

Ha kutyája vicsorogni kezd, amikor együttérzést mutat, akkor adjon neki személyes teret. Hagyd, hogy kutyabarátod hozzád jöjjön szeretetért.

Különösen, ha most fogadott örökbe egy új kölyökkutyát vagy kutyát, adjon elegendő teret és időt, hogy megbarátkozzon az otthoni környezettel. Egyes kutyák a múltbeli traumatikus élmények miatt válnak agresszívvá. Ezért időt és gondoskodó környezetet kell adni ahhoz, hogy elnyerje kutyája bizalmát.

Következtetés

A kutyák, akárcsak az emberek, ingerültségből és kényelmetlenségből kezdik el az agresszió jeleit mutatni. Ha ilyen reakcióért büntetjük őket, az csak ronthat az állapotukon. Ahhoz, hogy segítsen kutyájának érzelmileg és mentálisan egészségesebb életmódot elérni, kövesse a fent említett agresszív kiképzési tippeket.

Szeretne további érdekességeket olvasni kutyás témában, akkor látogasson el a DogleDesign oldalára. Ahol a kutyafajtákról részletesebben olvashat, mint például a 10 legagresszívabb kutyafajta a világon. Vagy olvassa el a legbarátságosabb kutyafajtákról szóló cikket.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük